Pro krásu se musí trpět...

úterý, dubna 01, 2014

Ahoj krásky,
ano, tak něco pro svoji krásu teď podstupuji a tahle procedura zabere nějaký ten čas - nejméně rok (doufám, že vše půjde jak má a já se TOHO zbavím co nejdřív), a o čem že je řeč? Mám rovnátka... Před nějakým časem jsem zpozorovala, že moje přední zuby mají snahu se křížit a to samozřejmě nechci, proto jsem se rozhodla zakročit a dobrovolně jsem se objednala na ortodoncii. Myslím si, že je lepší takové "nedokonalosti", kterými mohou  být třeba křivé zuby, podchytit v mládí nebo zavčasu a do budoucna se už jen chlubit krásně rovným a zářivým úsměvem.

i want these..!
Zatím jsem v této oblasti nováčkem, doposud jsem žádnou zkušenost s něčím podobným neměla. U zubařky se mi vždycky poštěstilo na ní jen otevřít pusu a pak jen slyšet, že zuby jsou bez kazu a za rok zase na shledanou. Na tu dobu, co můj úsměv budou "zdobit" rovnátka jsem se ale vybavila skutečně bravurně :D Nakoupeno mám několik speciálních kartáčků na čištění, pořádnou zásobu zubních past, vod apod.

Pokud by někomu pomohla moje první zkušenost na ortodoncii, budu jedině ráda :) 

Jak už jsem se zmínila, do ordinace, kterou mi doporučila moje sestřenka, jsem zavolala s dotazem, zda potřebuji nějaké doporučení od svého stomatologa, a když mi bylo sděleno, že NE, ihned jsem se objednala.

Moje první návštěva nezabrala ani 15 minut. Paní zubařka mrkla na zuby, řekla mi, že fixní rovnátka budou na místě a doporučila mi dát je i na spodní patro (nééé nechci mít v puse celý železářství). "Super!" Byl mi udělán rentgen, otisky, při kterých jsem přišla na to, že nechci být stará a cpát si do pusy cokoliv podobné protéze :-/ Vážně nic moc.. A nakonec mi byly mezi stoličky umístěny tzv. separace (klasické malé gumičky, které se dávají na rovnátka - mají za úkol udělat mezi zuby místo) a měla jsem se dostavit zase za týden. 

Oblíbený termín mé paní zubařky ZÍTRA TY ZOUBKY BUDOU TROCHU CITLIVĚJŠÍ, bych přeložila jako ZUBY TĚ BUDOU BOLET JAKO PR...! Nic horšího jsem zatím nezažila a že už se mi musí sakra něco stát, abych skučela bolestí. Několik slečen mě utěšovalo, že gumičky oproti rovnátkům nejsou nic. No, měla jsem se tedy na co těšit. 

Samotné nasazování mě nijak nebolelo, jediné co mi bylo vážně nepříjemné, bylo lepidlo (pokud se to tak dá nazvat), kterým paní zubařka přilepila zámky ke stoličkám. Nic moc to není když vám ten hnus, který zrovna dvakrát nevoní a ani nechutná, teče do krku. Nakonec se okolo zubů natáhl drátek, vybrala jsem si krásné růžové gumičky, "vyplázla" jsem sedm tisíc a mohla jsem jít domů. 

Když jsem na internetu zkoumala, jak rovnátka vypadají v puse, na hodně fotkách jsem narážela na tzv. oblouk, který se umisťuje přes horní patro. Já žádný nemám, čekala jsem, že zuby budou skutečně bolet jako čert, ale zatím cítím jen mírný tlak, který se dá rozhodně vydržet (ťuk ťuk ťuk - zaklepat). Měla jsem z toho větší strach. Za týden mě čeká kontrola a nejspíš nasazení i spodních rovnátek.

Pokud jde o jídlo, připadám si jako důchodce nebo kojenec. Pečivo nesním (i normálně se mu vyhýbám), moji stravu tvoří kaše (ovesné, bramborové), když si uvařím polévku tak z ní musím udělat pyré, to samé i u ovoce (banán namačkat, z jablek udělat puding a z jiných druhů ovoce třeba výborné smoothie), zkrátka a dobře cokoliv, co se nemusí kousat (jogurty vedou). Jde poznat, že rovnátka jsou fixované na přední zuby, protože mě hned bolí když s předními zuby o něco třeba zavadím. 

Kdyby celý průběh léčby probíhal takto, jsem ochotna se s tím rychle smířit a jen čekat na to, až se zuby srovnají. Vím i o několika lidech, kterým se po svých rovnátkách stýská a hned by se k nim vrátili.. No kdo ví, třeba se mi v budoucnu taky zasteskne, zatím to ale nehrozí :D

A jak jste na tom vy a vaše zoubky? Máte/měli jste/měli by jste mít rovnátka?
Přeji pěkný zbytek dne!
Vaše A. 

You Might Also Like

35 komentářů

  1. Já je měla a za rok mi je sundaly. Každopádně první týden byl fakt otřesný. :D A připrav se na to, že až ti je sundaj, tak si budeš připadat, že máš obří zuby .. Já si po nich neustále přejížděla jazykem. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Něco podobného jsem už slyšela :D Že má každý pak tendenci se na ně pořád koukat, protože se mu zdají velké + to přejíždění jazykem :D tak uvidíme..

      Vymazat
  2. Rovnátka jsem měla, gumičky jsem dostala na jeden den a hned další den jsem si šla pro rovnátka a musím říct, že gumičky mě teda bolely víc jak rovnátka, a to jsem měla zuby křivé hodně, takže ten tlak na zuby tam taky byl pořádný..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S gumičkami jsem to měla stejné, bolely mě jako čert :-/ a měla jsem je tam týden, pak mi je vyměnili za rovnátka :)

      Vymazat
  3. Sama jsem rovnátka měla, ale pouze sundávací a ty jsou na nic:/ Bohužel když jsem slyšela tu šílenou cenu pevných rovnátek, tak jsem změnila názor a nenechala si je udělat. Přece jen si sama ještě nevydělávám a po našich by mě ani nenapadlo chtít tolik peněz, proto si počkám a třeba se jednou takových taky dočkám, jelikož bych je vážně potřebovala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě by na ně rodiče taky nedali, takže jsem byla nucena sáhnout na veškeré svoje úspory :-/ a že to nebylo zrovna málo.. ale snad to za tu cenu bude stát

      Vymazat
  4. Mám rovnátka, ale nechápem.. :D Všetci hovoria, ako ich to strašne bolelo, alebo tak, že jedli len jogurty a pod. :D mňa to fakt vôbec nebolelo ani nič.. :D ešte si musím dať na dolné zuby, ale to až do budúcna niekedy :)
    Pozn.: Rovnátka mám už skoro 2 roky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Musím říct, že nejvíc mě bolely ty gumičky, první dny s rovnátky skoro vůbec. Zuby byly citlivý a zabolely když jsem do nich třeba ťukla kartáčkem apod. ale jinak to snáším dobře. Nevím, jestli to je tím, že je moc utažené nemám... uvidíme v úterý co se mnou v ordinaci zase provedou :D

      Vymazat
  5. jé ty jsou dobré taky je chci ale dcl se toho bojím tak snad je budeš mít brzo dole:) budeš je mít pak krásné

    OdpovědětVymazat
  6. jé ty jsou dobré taky je chci ale dcl se toho bojím tak snad je budeš mít brzo dole:) budeš je mít pak krásné

    OdpovědětVymazat
  7. Já a zuby jsou bohužel katastrofa, až do mých 19-20ti let má zubařka tvrdila, jak mám nádherné zuby, což se málo kdy vidí a že na rovnátka už ani nemusím dojíždět - jezdívala jsem tam cca rok, dva na kontroly zbytečně. Uplynula doba a navštívila jsem svou zubařku opět s tím, že mi udělá ten... jak se tomu jen říká? Krček ne, ale je to něco podobného, teď si to nevybavím. Když jsem tam však přišla, dozvěděla jsem se, že si na to netroufá (díkybohu, protože ji vše padalo vždycky z rukou a bolelo to od ní) a přeobjednala mě k "soukromýmu" odborníkovi. Kdybych bývala jen tušila, co mě čeká, tak si na to začnu šetřit celý život. Jen za hygienickou prohlídku, která bývala vždy povinná před každou kontrolou, zákrokem jsem vyhodila 650 Kč, k tomu jsem musela nakoupit speciální kartáčky různých velikostí, speciální ústní vodu, pastu, dentální nitě, až po různé "olejíčky" na dásně, orální pasty... Prošla jsem si řezání dásně, u čehož mi bylo řečeno, že se to postupem času zacelí a nebude to znát, kde to bylo přišito - omyl, dásně jsou bílé a odstává to tam, vypadá to nechutně a já se tak za své zuby stydím. Ke všemu mě parádně vyděsili tím, co mě má ještě čekat - ještě jedno řezání dásně, trhání všech moudráků, vysekání zubu napříč, který vyrostl za zuby a kořen má právě pod mými zuby =( - máme to v rodině, následně pak rovnání zubů a rovnátka a upřímně mi řekli, at se připravím na velkou bolest a že to nebude levná záležitost, Ke všemu jsem chytla paradentozu, se kterou válčím dodnes =( a nikdo neví, co je příčinou - zřejmě mají na to podíl afty, na které trpím. Byla jsem hloupá, ale už jsem se tam neobjednala, teď čekám, až si najdu zaměstnání, protože jsem z vejšky vyletěla kvůli dvoum chybějícím bodům u matiky, abych mohla všechny zákroky podstoupit, nechat si vyspravit zuby, vybělit, apod. Jak píšeš, pro krásu se musí trpět. Časem bych chtěla podstoupit i laserovou operaci očí... Ten specialista se ke všemu diví, že s tím má zubařka nic nedělala zavčas, protože tímhle pak trpím jen já.. A díky tomu jsem získala mindráky a bojím se občas i smát nahlas, aby mi nebyly vidět zuby :(((

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak takovou zkušenost ti vážně nezávidím a je mi to líto :( Muselo to být všechno vážně nepříjemné.. Musím to zaklepat (ťuk ťuk ťuk), že se svými zuby mám jen to, co mám, protože i přes to mám občas strach se usmát a ukázat zuby. Pokud jde o tu operaci, moje máma ji podstoupila a přišla tak o 6 dioptrií. Dodneška bez problému, operace trvala chviličku a vidí jako ostříž :) Snad je pro tvé zoubky ještě nějaká naděje na záchranu a na uzdravení.. Je fakt, že to stojí neuvěřitelné peníze :( Jen ta rovnátka mě vyšla na 14.000,- a ono když si na to člověk vydělává nebo šetří sám, tak to sakra pocítí...

      Vymazat
    2. S tou operací očí jsi mě uklidnila, snad se mi tento sen časem splní. Jinak jsem ještě chtěla napsat, že máš úžasné blogy ;) a jsi i zároveň mým vzorem :).

      Vymazat
    3. Smutné je, že je to vše jen otázka peněz :-/ Máma to dostala k 40. narozeninám od svých rodičů, jinak by si to nejspíš nemohla dovolit.. Moc si takových pěkných komentářů, jako je ten tvůj, vážím :) Kéž by takových skvělých čtenářek bylo víc :) <3

      Vymazat
  8. Aje já jdu také :) ale dva roky? Achjo:( to nevydržím

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Peti, já doufám, že si odbudu s oběma jen ten rok a pak budu mít od rovnátek pokoj.. :-/

      Vymazat
  9. ahoj :) ja som mala rovnátka niekoľko rokov :) dali mi ich dole, ked som mala 15 a mala som ich hore aj dole. ale teda bolesti som nemala :D len ten tlak spočiatku cítiť bolo :) urrobila si dobré rozhodnutie. ja mám teraz 21 a som šťastná, že som ich mala, llebo mám teraz krásne zubky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě za ně potom budu vděčná, pokud mi zase vykouzlí krásné rovné zoubky :)

      Vymazat
  10. Já se rovnátek obávám, přece jen v mém věku... Pořád váhám, zda mi to stojí za to utrpení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martinko, mojí (popravdě ani nevím, jaký vztah v rodině mezi námi je) zkrátka příbuzné, je okolo 40 a rovnátka nosila jak nahoře tak i dole. Řekla bych, že v dnešní době už to není tak neobvyklé je mít i v dospělosti a chlubit se pak rovným úsměvem je určitě fajn :)

      Vymazat
  11. Taky jsem si chtěla dát rovnátka. Co mě ale odrazuje je strach, že by mi trhali zuby moudrosti (au, au). Mám je vylezlé jak na horním, tak i na dolním patře (a musím zaťukat, vylezlý jsou již dlouho a nekazí se). A pak mě trochu odrazuje ta představa 2 let :-), trhání zubů ale mnohem víc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No mě právě zubařka řekla, že u mě nemají osmičky absolutně šanci na "proražení". Nevím jak to, ale prý mě bude nejspíš do budoucna čekat chirurgický zákrok :( takže z toho mám taky hrůzu..

      Vymazat
  12. Soucítím s tebou. Já je měla 2 a půl roku dole i nahoře, takže chápu, co to je. Naštěstí to bylo nepříjemné tak kolem toho půl roku, protože já jsem měla nahoře špičáky úplně mimo, takže jsem vypadala prostě jako úpír =D, takže než se srovnali do řady, tak to chvíli trvalo. Nejhorší bylo, že vždy, když mi je na kontrole utáhla, aby šli zuby dolu, tak to kolem 14ti dnů bolelo a pak jsem měla 14 dní klid, ale pak zase znova, když jsem chodila každej měsíc na kontrolu, kde mi to znova utáhla a tak to bylo furt dokolečka minimálně těch 6 měsíců a možná i víc, ale teď jsem za to ráda, protože zoubky mám hezky rovné a můžu se konečně smát bez ruky před pusou =).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to překřížení nemám zas tak výrazné, tak doufám, že to půjde srovnat dobře a rychle :) Bolest už mě pomaličku opouští, ale v úterý mi nejspíš dají i spodní a dotáhnout, takže zase na novo :D achjo..

      Vymazat
  13. Já je teda musela mít 3 roky a ještě teď nosím už 4 roky na noc ty nandavací. Strašně moc jsem je nechtěla, taky mě to hrozně bolelo, ale stálo to za to. Teď jsem ráda, že už to mám za sebou a že mě k tomu rodiče tenkrát přemluvili :) Tak držím palce, ať ti to utíká ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji Baru, už se na ten rovný úsměv těším taky ;) :)

      Vymazat
  14. Já měla rovnátka něco málo přes 2,5 roku na obou patrech a určitě se to dá přežít. I díky tomu, že mi je nasadili někdy na přelomu 13/14 let, tak to šlo. Vždycky těch pár dní po utažení je špatných, ale pak to odezní a já teda jedla všechno.. celá jablka, mrkve i žvýkačky jsem žvýkala a nikdy se mi nepovolil ani jeden zámeček, ale určitě to nedoporučuji! :D Každopádně teď už jsem ráda, že je mám dole. Rovné zuby za celý proces ale určitě stojí!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě souhlasím s tím, že za to ty rovné zoubky stojí :) Já zatím jedu na "kašičkách" ale už se těším až budu moct i něco pokousat. Jinak bez žvýkaček trpím :D Jsem zvyklá pořád žvýkat a najednou to nejde, takže jsem udělala zásoby tic tacu a aspoň žužlám :D

      Vymazat
  15. Já jedu v úterý na ty roztahovací gumičky. Docela se bojím :/
    Jinak pěkný článek:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě ty gumičky bolely víc jak samotná rovnátka :( hned se mi ulevilo když mi je vyndali.. a moc děkuji za pochvalu :)

      Vymazat
  16. Jsi typická holka co má peníze a neví co s nimi. Mezi tím, co někdo šetří na to, aby měl vůbec na jedny boty, ty jsi ta co utrácí za absolutně všechno. A to říkám jen proto, že vím kolik rovnátka stojí, kolik stojí jejich udržení a poté i prevence. To není jen kvůli tomu, že se Ti lehce křiví zuby, jsou lidi co mají horší zuby. Můj názor.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D Tak teď jsem se vážně pobavila, já že nevím co s penězi? Už nějaký ten rok se živím a platím si všechno úplně sama (jídlo, školu, jízdné atd.) A pro rovnátka jsem se rozhodla proto, protože nechci celý život chodit s křivými zuby. Platila jsem si je sama a myslím si, že to byla dobrá investice (rozhodně lepší, než utratit peníze za zbytečnosti typu nový mobil, značkové oblečení atd.) Pod pojmem "nevědět co s penězi" si představuji úplně něco jiného a než něco koupím, dobře si rozmyslím jestli to vážně potřebuji..

      Vymazat
    2. Když si tedy platíš ve tak moc sama, tak by mě zajímalo proč nikde neuvádíš, jak jdeš do práce.Podle všeho je to samé učení, fitko, koncerty, diskotéky, obchody.
      I já jsem maturitní ročník a pod pojmem "platím si všecno úplně sama" si taky představuji něco jiného a to například to, strávené dny v práci s nedostatkem spánku. Řeklasem svůj názor, pokud se bavíš nad názory ostatních, nedokážeš je příjmout. Smutné.

      Vymazat
    3. Neuvádím to z toho důvodu, že blog nemám jako nějaký svůj deníček a rozhodně se tu nebude se vším svěřovat :) Ve fitku jsem v životě nebyla, na koncertě jsem byla nedávno a to byl snad můj první koncert a pokud jde o diskotéky, od jisté doby je nenavštěvuji a když už, tak jednou do měsíce (i to je možná moc). S názory ostatních problém nemám, jen mě udivuje, jak mě dokáže zaškatulkovat někdo, kdo píše jako Anonym a vůbec mě nezná... :) Nebo možná ano, ale nemá dost odvahy na to mi říct svůj názor jako onen člověk :)

      Vymazat

VŠECHNA PRÁVA VYHRAZENA

Všechny mé fotografie, videa a celý obsah blogu jsou chráněny autorským právem. Obsah blogu nesmí být bez mého souhlasu žádným způsobem použit nebo kopírován.
Veronika Nováková @2012-2023

KONTAKT

Neváhejte mě kontaktovat
93.novakova@seznam.cz
+420731610327

Pravidelní čtenáři