Je ze mě máma. Už půl roku.

pátek, září 29, 2017

Ahoj krásky,
vzpomínáte si, jak jsem říkala, že se tu čas od času objeví nějaký "mama" článek? Tak jeden si dneska dáme. Sama od sebe bych se do něj asi nepustila, ale přišlo mi od vás hodně dotazů týkajících se mateřství a tak jsem si řekla, že to všechno zkusím dát nějak dohromady.


O porodu se tu rozepisovat nebudu. Ještě teď mám všechno v živé paměti a doufám, že se mi podaří brzy zapomenout. Začnu asi tím, jak jsme přijeli z porodnice domů. Místo toho, abych si užívala šestinedělí a odpočívala, jsem ještě celá bolavá vzala kýbl, hadr a šla jsem uklízet :D S Magdalénkou jsem nějaký čas spávala v obýváku. Ne proto, že by v noci nějak moc plakala. Vždycky o sobě dala vědět, napila se a u kojení zase usnula. Ohledy jsem brala spíš na přítele, který vstává brzy ráno do práce, tak aby se alespoň v klidu vyspal.

Největší problém jsme měli asi s jídlem, nebo ne my, spíš já. Magďuli hodně trápilo bříško a ozvala se pokaždé, když jsem snědla něco "špatného". Za celého půl roku jsem neměla pečivo, zeleninu (kromě salátové okurky), oříšky, ovoce (kromě oloupaného jablka a banánu), minerálky (prostě všechno, co mělo bublinky), džus, luštěniny, kořeněná nebo pikantní jídla a kafe. V seznamu, co by malé mohlo dělat zle, nebyly jogurty, nebo mléčné výrobky, tak jsem si řekla, že hold budu chvíli na tekuté stravě (banánové koktejly, jogurty atd.) Omyl. Malá se mi zablila takovým způsobem, že musela být rázem o kilo lehčí. Takže tohle asi taky nic. Jogurty jsem jedla, ale max. tak 2 za týden. Radši. Přežívala jsem na ovesných vločkách, kuřecím mase, rýži, těstovinách, bramborách, šunce a takových těch křupavých chlebíčcích. Čas od času jsme si k večeři koupili pizzu, tak jsem se strachem druhý den čekala (ta reakce na nějaké jídlo, co jí nesedlo, se pravidelně dostavila po 24 hodinách), kdy začne plakat, a ono nic. Někdy jsem i ze zoufalství volala mámě a ptala se, co si můžu dát a ta mi pohotově navařila do krabiček na celý den. Ještě že ty mámy máme. 

Pokud jde o váhu po porodu nebo postavu celkově, tak si nemůžu stěžovat. Za těhotenství jsem přibrala 9 kg, v porodnici nechala 11 kg, momentálně mám ještě další 2 kg dole, ale za nějakým určitým číslem se neženu. Spíš mě zajímá, jak to všechno vypadá při pohledu do zrcadla. Celý den se prakticky nezastavím, takže kardio bych měla. Na nějaké cílené cvičení mi nezbývá moc času, ale když je venku hezky, vezmu malou, kočárek a jdeme jezdit na kolečkových bruslích. To jsme si zamilovaly obě dvě. Magdička vydrží spát třeba dvě hodiny a já se aspoň trochu pohnu. 

Když Magdička usne, tak se snažím udělat něco doma, šiju nebo píšu články. Odpoledne, když mám hlídání, jsem u sebe ve studiu a dělám drápky. Rozhodně nejsem nějaká kariéristka, která by odsunula dítě na druhou kolej a honila se za penězi. Ta práce ve studiu je pro mě příjemný relax a navíc si Magdalenku aspoň užije babička, prababička, teta atd. Bez nucení se přiznávám, že bych zavřená doma zešílela.

Co ještě tak napsat. Už za sebou máme očkování, náušničky jsme si nechali nastřelit, papáme přesnídávky, zeleninové polévky, banán nás baví jen ukousnout a vyplivnout, největší sranda je prskat kaši na mámu, pračka se u nás nezastaví a máme velkou spotřebu vlhčených ubrousků, protože toho jídla má Magďule většinou víc na sobě, než v sobě. Líbí se nám písnička Sluníčko, sluníčko, nebo když zpívá Dáda Patrasová. Milujeme vodu i koupání a velkou oblibou se stává hrabání v krabicích s kosmetikou (to má po mamince :D)

Jeden z dotazů byl i na to, jakou kosmetiku na Magdalenku používám. Upřímně se mi nechtělo s břichem obíhat drogerie a shánět kosmetiku, takže jsem si vzala notebook, najela na Notino.cz a všechno jsem objednala odtud. Co je určitě nezbytnost, tak Bepanthen. Magdičku teda opruzeniny netrápí skoro vůbec, ale čas od času po něm  sáhnem. Na mytí jsme si oblíbily sprchový gel od Biodermy ABC Derm Moussant. Vzhledem k tomu, že mě trápí atopický ekzém, tak mám docela strach na Magdalenku používat nějaké vyvoněné výrobky, co by jí mohly nějak dráždit. Sama používám hlavně řadu Atoderm, se kterou jsem moc spokojená, takže o tom, že většinu naší kosmetické výbavičky bude tvořit právě tato značka, bylo jasno rychle. Co ovšem od Biodermy není, ale je naprosto super, je tohle hydratační tělové mléko značky Nivea. Má takovou gelově-krémovou konzistenci, hned se vstřebává a příjemně voní, no a Magďule s ním žádný problém nemá. Všimla jsem si, že Uriage mají nějaké nové výrobky pro děti, tak bych z té řady ráda něco vyzkoušela. 

Na závěr bych jen řekla, že být mámou je super. Hodně dlouho mi to nedocházelo, to, že mám najednou ten cejch "máma". Všechno pro mě bylo hrozně automatické a vůbec jsem se nepozastavila nad tím, že je spousta věcí jinak. Neměnila bych za nic na světě. To, že děti a ta možnost být mámou, jsou darem, je pravda pravdoucí ;)

Mějte se krásně a užívejte víkendu!
Vaše A. 

You Might Also Like

2 komentářů

  1. Príjemné čítanie. Je fajn, že popri malej stihaš aj pracovat, a ešte viac je fajn, že máš nablizku rodinu, ktorá ti pomože ked treba. U nás tiež babičky su vždy k dispozicii, som strašne rada, že ich máme. Ja sa inak snažím v poslednej dobe, ked malý spi, venovat čas hlavne sebe a svojim zálubam. Takže také veci ako upratovanie, varenie si nechávam na čas, ked je vonku s tatom, alebo babičkou.

    OdpovědětVymazat
  2. Chci vic fotek :). Vypadate holky uzasne!Sarka

    OdpovědětVymazat

VŠECHNA PRÁVA VYHRAZENA

Všechny mé fotografie, videa a celý obsah blogu jsou chráněny autorským právem. Obsah blogu nesmí být bez mého souhlasu žádným způsobem použit nebo kopírován.
Veronika Nováková @2012-2023

KONTAKT

Neváhejte mě kontaktovat
93.novakova@seznam.cz
+420731610327

Pravidelní čtenáři